Minkälaiseen harjoitteluun levytanko sopii ja miten valitsen itselleni sopivan levytangon?

Levytanko on voimaharjoitteluun tarkoitettu harjoitusväline. Se on metallitanko, jonka paksumpiin päihin laitetaan painoksi levypainoja. Levytankoja on eri painoisia, kokoisia, muotoisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Niitä on siis paljon erilaisia ja eri käyttötarkoituksiin, vaikka ensisilmäyksellä niistä ei huomattavia eroja löytäisikään. Erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivat ominaisuuksiltaan erilaiset levytangot. Tankoja on painonnostoon ja voimanostoon sekä niiden yhdistelmiä, joita kutsutaan hybriditangoiksi.

Levytangot on yleensä valmistettu teräksestä. Materiaalina erikoisteräs kuten jousiteräs ja erilaiset seosteräkset. Levytankojen päällysteenä käytetään useimmiten kromia, sinkkiä tai oksidia. Kromipintakäsittely tekee pinnasta ja kovan sekä turvallisen ja se lisää tangon kestävyyttä, mutta ei ole täysin ruosteenkestävä. Sinkkipäällyste kestää hyvin ruostetta, mutta kuluu nopeammin muihin verrattuna. Oksidikäsittely värjää tangon kemikaaleilla mustaksi ja se öljytään päältä mahdollistaen hyvän tankotuntuman. Ruostumaton teräs on laadukas pintakäsittely, usein hieman kalliimpi vaihtoehto.

Levytankojen valmistajat mittaavat tankojen vetolujuutta PSI-arvolla eli kuinka paljon materiaali kestää painetta ennen hajoamista. Kaikkia yli 150 000 PSI:n levytankoja pidetään hyvälaatuisina. IWF- ja IPF- hyväksytyt tangot kestävät useita satoja kiloja kuormaa. Kuntokaupan FitNord levytankojen maksimikuorma on lähemmäs 700 kiloa ja vetolujuus reilusti yli 200 000 PSI.
Laakerivaihtoehdoista käytetyimmät ovat holkeilla tehdyt liukulaakeroinnit sekä erilaiset neula-, pallo-, rulla- tai painelaakerit. Kaikki vaihtoehdot poistavat kitkaa ja tekevät pyörimisestä herkempää. Holkit mahdollistavat myös tangon pyörimisen, ja ne ovat yleensä kestävämpiä kuin laakerit.

Karhennukset levytangossa auttaa paremman otteen löytämisessä ja mahdollisesti vähentää kalkin tarvetta. Painonnosto- ja voimanostotangoissa karhennukset ovat erilaisia ja niiden avulla löytää myös otealueen merkit, jotka ovat voimanostotangoissa 81 cm ja painonnostotangoissa 91 cm kohdalla, mikä ohjaa sijoittamaan kädet oikeaan kohtaan tankoa.